Sú dopujúci športovci športovcami?

Doping sa v športe objavuje už od dávnej nepamäti. Už pri prvých pretekoch na vozoch, pri prvých prehrách a víťazstvách,sa porazení športovci pýtali, ako by dokázali byť ešte lepší, ako by dokázali poraziť súperov. Samozrejme, že nešlo o doping ako ho my poznáme v súčasnosti, ale podľa historikov a výskumníkov si muži napomáhali k zvýšeniu testosterónu v ich telách jedením ovčích semenníkov a sŕdc.
 
doping

Formy dopingu ako ich dnes poznáme
Dnes už ovčie semenníky ani srdcia dopujúci športovci nepožívajú. V súčasnosti sa skôr orientujú na rôzne anabolické látky, rastové, alebo iné hormóny, diuretiká, počas výkonu sú používané rôzne stimulanty, narkotiká (heroín, morfín…), modernejším spôsobom dopingu je génový doping, ktorý bude predstavovať nový a efektívnejší spôsob ovplyvnenia športového výkonu.
 

Aké sú následky?

Používanie dopingových látok má nie veľmi pozitívne následky na zdravie športovcov. Jednou z príčin prečo to tak je, je fakt, že doping zakúpený na rôznych čiernych trhoch nemusí byť zrovna najkvalitnejší a najefektívnejší.
Medzi bežné následky “dopovania” u mužov sa ráta výrazné, hormonálne akné, plešatosť v skoršom veku, získavanie ženských čŕt (zväčšovanie pŕs, zvýšenie estrogénu), problém s erekciou.
U žien sa zase spomínajú opačné následky, ako získavanie mužských čŕt s čím je spojené aj zhrubšovanie hlasu, kvôli zvýšeniu testosterónu. Ďalej aj nepravidelnosť menštruačného cyklu, vypadávanie vlasov a zväčšenie klitorisu, čo sa berie taktiež ako následok zvýšenia testosterónu (mužského hormónu)

vzpěr
 
Etický pohľad na vec
Športové organizácie a asociácie odmietajú doping a bojujú proti nemu, či už z príčin zdravotných, alebo aj etických. Nehovoriac už len o tom, že je to doslova podvádzanie na pretekoch. Možnosť vítaziť v športe by mal mať každý rovnakú, heslo fair-play by malo byť platné aj mimo športoviska.
Doping u viacerých fanúšikov kazí chuť do sledovania športu, a taktiež ničí toho krásneho ducha športu.